ЕДВАРД ВТОРИ

драма

Премиера 06 август 2023

EДВАРД ВТОРИ

Според Кристофер Марлоу

Копродукциски проект на НУЦК Театар „Јордан Х.К. Џинот“, Велес и Драмски Театар Н.О. Масалитинов, Пловдив, Р. Бугарија

РЕЖИЈА: Андриј Жолдак

ДРАМАТУРГ: Сашо Димоски

ТЕКСТ: Андриј Жолдак и Сашо Димоски (според Кристофер Марлоу)

СЦЕНОГРАФИЈА: Андриј Жолдак и Даниел Жолдак

КОСТИМОГРАФИЈА: Симон Мачабели и Раде Василев

АСИСТЕНТ НА РЕЖИЈА: Никола Кимовски

МУЗИКА: Сашко Костов

Улоги:

ЕДВАРД ВТОРИ – Илин Јовановски и Борис Крстев

ИЗАБЕЛА ДЕ ВАЛОА – Јована Миладинова

ПИРС ГЕЈВСТОН – Васил Зафирчев

КЕНТ – Јордан Витанов

МОРТИМЕР – Бранко Михајлоски

ЛАЈТБОРН – Кире Ацевски

ЕДВАРД ТРЕТИ – Никола Петковиќ

МАРГО – Сандра Танчева

ДВОРЈАНИ: Марија Баркова, Леонида Гулевска, Бобан Алексоски

ПАЖ – Тодор Стојковски

ИНСПИЦИЕНТ: Славиша Ѓеоргиев

СУФЛЕР: Орхидеја Дукова

ТЕХНИЧКИ РАКОВОДИТЕЛ: Никола Игнов

СВЕТЛО: Марјан Тодоровски, Зоранчо Јордев

ТОН: Дарко Спировски

РЕКВИЗИТ: Благој Илиев

ГАРДЕРОБЕР: Јулија Ангеловска и Елена Кочановска

ДЕКОРАТЕРИ: Игор Гаврилов, Хишам Латифов, Ѓоре

Павлов, Јовица Стаменковски, Трајче Кулев, Трајче Џајков


Претставата не е наменета за лица помлади од 16 год


Оваа претстава има неколку различни насоки: главната насока е приказната за „Едвард II“ во драмата на Марлоу, проследена од „Ричард II“од Шекспир. Темите на главната драма кои се интересни за мене и за кои зборуваме се: односот татко и син, во отсуство на мајката, мотивите на моќта и луксузот а со тоа и прекумерното уживање, енергијата на младите луѓе и нивната дирекност. Исто така, бракот на Едвард и создавањето семејство…и некомпатибилноста. Понатаму, промената на сексуалната ориентација на Едвард и неговата страсна љубов кон мажите. Смртта на таткото, на кралот, а со тоа и исчезнувањето на сите бариери и пречки за синот. Есенцијално е и лудилото на напуштената жена – сопругата и кралицата и планот да се убие сопругот. Исто така, темнината на човечката психа, психолошките и сексуалните односи помеѓу луѓето. Сепак, крајниот конфликт на 21 век е конфликтот за превласт, меѓу мажот и жената, и во текот на оваа претстава ќе видиме како тоа се одвива.


Filip Korunovski 29 мај 2024
Share this post
Етикети
Archive
ПАНИКА
Паника